Arbeidsovereenkomst

Heb je bericht gekregen dat je bent aangenomen? Gefeliciteerd! Dan kun je je nu voorbereiden op het arbeidsvoorwaardengesprek. Hierin praat je met je nieuwe werkgever over je arbeidscontract.

Het arbeidscontract

In een arbeidsovereenkomst of arbeidscontract staan de afspraken die je maakt met je baas. De volgende punten staan er in:

  • Het werk dat je gaat doen.
  • Wat voor contract het is: vast of tijdelijk. Bij een nieuwe baan krijg je meestal eerst een tijdelijk contract.
  • Hoeveel uur je per week werkt.
  • Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt.
  • Of je recht hebt op vakantiegeld of een eindejaarsbonus. Dat is extra salaris dat je krijgt aan het eind van het jaar.
  • De lengte van de proeftijd.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Vaak heb je voor het arbeidsvoorwaardengesprek al een arbeidscontract thuisgestuurd gekregen. Dit ga je voor een groot deel bespreken tijdens het gesprek. Lees je contract van tevoren goed door en stel vragen als je iets niet begrijpt. Lees ook de kleine letters, dus de tekst waarvan je misschien denkt dat hij minder belangrijk is. Goed voorbereiden is het halve werk.

Onderhandelen over salaris

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek kun je onderhandelen over het salaris. Probeer van tevoren dus al te bedenken wat je minimaal wilt verdienen en zet ook de redenen waarom je dit wilt op een rijtje. Dit kan bijvoorbeeld zijn, omdat je al ervaring hebt in het werk dat je gaat doen.

Ondertekenen contract

Voor je het contract ondertekent, is alles nog bespreekbaar. Stel gerust vragen en geef aan wat je zelf graag wilt. Als je handtekening eenmaal onder het contract staat, is het aanpassen van de afspraken een stuk lastiger.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op