Als je zwanger bent, kun je prima vegetarisch eten. Het is wel belangrijk dat je genoeg van de voedingsstoffen ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt.
IJzer zit in veel plantaardige producten zoals noten en zaden, peulvruchten, soja, seitan, tahoe, tempƩ en de meeste kant-en-klare vleesvervangers. Plantaardig ijzer zit ook in andere voedingsmiddelen:
In quorn en kaas zit maar weinig ijzer. Dit zijn daarom geen volwaardige vleesvervangers. En in kaas zit bovendien veel verzadigd vet.
Vitamine C zorgt ervoor dat plantaardig ijzer makkelijker wordt opgenomen door je lichaam. Het is daarom verstandig om bij elke maaltijd ook groente of fruit te nemen.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten. Vegetariƫrs zijn voor vitamine B12 daarom afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten. Producten met vitamine B12 zijn:
Als je geen of weinig dierlijke producten neemt, slik dan vitamine B12-tabletten. Of gebruik producten waaraan vitamine B12 is toegevoegd.
Het eten van vis tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je baby. Deze gezondheidseffecten gelden voor het eten van vis en niet voor het slikken van visoliecapsules.
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.