Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is.
Jeugdpuistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam. Meestal gebeurt dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door de hormonale schommelingen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt. Op die manier ontstaan mee-eters. Daarna kan de huid gaan ontsteken en ontstaan er puistjes.
Veel mensen denken dat jeugdpuistjes veroorzaakt worden door slecht eten, bijvoorbeeld door chocolade, patat en varkensvlees. Dat is niet waar. Ze ontstaan ook niet door slechte hygiëne, roken, stress of zweten. Je kunt puistjes dus ook niet voorkomen door dit allemaal te vermijden.
Er is geen geneesmiddel. Er zijn wel middeltjes die kunnen helpen de klachten te verminderen. Voor meisjes zijn er wel bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen. Je kunt het best met je huisarts overleggen.
Als jeugdpuistjes echt een probleem vormen, kun je advies vragen aan de schoonheidsspecialiste, de huisarts of de huidspecialist (dermatoloog).
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.