Brussengroep

Ieder schooljaar wordt de brussengroep gegeven door het Centrum voor Jeugd en Gezin. De groep wordt georganiseerd vanuit CJG Oldebroek, Nunspeet en Elburg.

Voor wie

Ben jij een jonge mantelzorger (tussen 7 en 12 jaar) en heb jij een broer of zus met bijvoorbeeld ADHD, Autisme, Syndroom van Down of iets anders wat bijzonder is? Dan is de brussengroep misschien iets voor jou!

Dit leer je

Tijdens de bijeenkomst kunnen brussen ervaringen met elkaar delen, informatie krijgen over wat er met hun broer of zus aan de hand is en leren hoe met de thuissituatie om te gaan. Er komen verschillende thema's aan bod, zoals:

  • Gevoelens uiten
  • Aandacht en plaats van de brus in het gezin
  • Opkomen voor jezelf
  • Wat heeft mijn bijzondere broer of zus precies

Voor de ouders is er een ouderbijeenkomst waarin gesproken wordt over de positie en gevoelens van de brus en wat het kind van de ouders nodig heeft om zich goed te (blijven) voelen.

Bij het aanbieden van de verschillende thema's worden er verschillende werkvormen gebruikt (bijv. knutselen, rollenspellen, groepsspellen) en kinderen krijgen ook thuisopdrachten. Daarnaast is er altijd tijd voor iets dat de kinderen zelf willen inbrengen.

Doel van deze groep is het vinden van erkenning en herkenning, het krijgen van steun, het leren van vaardigheden in de omgang met de bijzondere broer of zus en het uitwisselen van ervaringen. Hierdoor kan worden voorkomen dat het kind in de knel komt als gevolg van de leefsituatie met de bijzondere broer of zus.

De training van het Centrum voor Jeugd en Gezin worden gebruikt om deze negatieve spiraal te doorbreken en een positieve ontwikkeling van het zelfbeeld en zelfvertrouwen te bevorderen.

Waar en wanneer

Tijd: Elke maandag van 15.45 - 17.00 uur

Data: 9, 16, 23 en 30 maart, 6 en 13 april 2022

Ouderbijeenkomst 23 maart 19.30 tot uiterlijk 21 uur.

De training zal worden gehouden in CJG Elburg, MFC 't Huiken, Lange Wijde 33.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deze training.

Aanmelden of meer weten?

Bel of mail gerust met CJG Elburg, Nunspeet of Oldebroek. Of neem contact op met de trainer.

Contactpersoon:

Mieke Bosma

Telefonisch:

06-13969655

Mail:

m.bosma@cjgelburg.nl