Omgaan met geld

Omgaan met geld is niet altijd even makkelijk. Het is iets wat je moet leren door het te doen. Als je jong goed leert omgaan met geld, heb je daar je hele leven iets aan.

Verleiding door reclames

In een wereld die barst van reclame ben je misschien sneller geneigd om iets te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Je moet dan sterk in je schoenen staan om die kleding of die telefoon te laten liggen. Door geen geld uit te geven dat je niet hebt, voorkom je geldproblemen.

Nadenken over wat je uitgeeft

Denk van tevoren goed na over waar je je geld aan uitgeeft. De neiging om iets te kopen is groot als je genoeg geld op je rekening hebt staan. Juist dan is het belangrijk om alleen iets te kopen wat je echt nodig hebt. Wacht bijvoorbeeld een dag of twee en bedenk dan of je het nog steeds wilt kopen.

Sparen voor de toekomst

Het is verstandig om elke maand geld te sparen. Je kunt sparen voor later, voor als je op jezelf gaat wonen of voor iets dat je graag wilt kopen, maar waar je nu niet genoeg geld voor hebt. Je kunt daarvoor een spaarrekening openen waar je elke maand een vast bedrag naar overmaakt. Zo spaar je al snel een leuk bedrag.

Tips om geld over te houden

Wil je leuke dingen doen, maar niet elke maand blut zijn? Probeer dan eens de volgende tips.

  • Als je een kasboekje bijhoudt, weet je precies wat je waaraan uitgeeft.
  • Plan je uitgaven: ga je in de zomer op vakantie? Geef dan de maanden ervoor wat minder uit.
  • Reserveer geld voor onverwachte uitgaven, door het op je spaarrekening te zetten of in een spaarpot te doen.

Hoe houd ik overzicht?

Op de website van het Nibud vind je veel informatie en tips over hoe je goed met je geld omgaat. Op Nibud.nl staat bijvoorbeeld een formulier waarmee je al je uitgaven en inkomsten snel op een rijtje zet.

Vind je het lastig om overzicht te houden? Vraag dan je ouders of vrienden of ze je willen helpen.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 902 of neem online contact op